Parc Nacional de Banff

El parc nacional de Banff és el primer que es va crear al Canadà, a partir de la descoberta d'unes aigües termals en una cova. És dels més visitats, i junt amb Jasper, Kootenay i Yoho, forma els parcs nacionals de les Rocalloses. Està situat a la província d'Alberta, a uns 120 kilòmetres de la ciutat de Calgary (punt d'entrada de la majoria dels turistes que visiten aquests parcs nacionals).

Cal no confondre el parc nacional amb la localitat que li dona nom, el poble de Banff, que té uns 7500 habitants. Aprofito per assenyalar que, el concepte de parc nacional dels Estats Units i el Canadà, poc tenen a veure amb les còpies d'aquests models que s'han creat a Europa i altres indrets del món. Per ells, la protecció de la natura no implica que no hi pugui haver propietat privada a dins del parc nacional. És més, sempre destaco que el parc nacional de Banff està travessat per la Transcanadenca, la principal carretera / autovia del Canadà.

El poble de Banff és una ciutat que viu del turisme. Hi ha dues temporades altes: l'estiu (pels qui volen visitar el parc) i l'hivern (pels qui hi venen a esquiar). Les pistes del parc nacional de Banff van ser seu dels Jocs Olímpics d'hivern de Calgary, el 1988.

Banff s'ha fet mundialment famós pels seus llacs d'aigües de color turquesa. Aquest és un fenomen prou comú en molts altres indrets on s'acumula aigua d'origen glacial. L'aigua que surt de els glaceres sol anar carregada de partícules que reflexen la llum del sol, obtenint-se aquest color turquesa. Diguem que a Banff hi ha una gran concentració de llacs amb aquestes característiques, De fet, a mi m'agrada dir, que si hi ha un lloc ben dissenyat al món per fer de postal, és el parc de Banff: muntanyes punxegudes, amb neu perpètua, cascades i llacs turqueses.

Si aneu a Banff, i tot just hi passeu un parell de dies (com fa tanta i tanta gent que disposa de poc temps de vacances), no deixeu de visitar el llac Minnewanka (a tocar del poble de Banff, a l'altra banda de la Transcanadenca), el canó de Johnston (alerta, el camí és estret i sobretot els caps de setmana, hi ha tants visitants que es formen unes cues impressionants), el llac Louise (possiblement, el més popular, si el voleu veure amb una certa tranquil·litat, matineu de debò), el llac Moraine (la competència a l'anterior sobre quin és el més bonic), el llac Bow i la glacera Crawfort (ja cap al nord, a la zona de la Icefields Highway) i el llac Peyto (el lloc ideal per poder gaudir d'un gran llac turquesa des de dalt).

Si teniu sort i hi podeu passar més dies (sigui perquè disposeu de més temps, sigui perquè dediqueu mes temps a aquests parcs i a fer senderisme), no us deixeu el llac Agnès o la glacera Victoria (des de Lake Louise), ni la zona al sud del poble de Banff (en haver-hi poques carreteres, és poc visitada).

El parc nacional de Banff és també una destinació popular per a l'observació de fauna salvatge: óssos negres i bruns (grizzlis), llops, caribús, cérvols, àligues, cabres de muntanya... i fins i tot, des de l'any 2018, s'està reintroduint en bisó (ara mateix, en zones poc accessibles al públic). La gestió de la fauna salvatge ha estat impecable, convertint el parc en un indret ideal per safaris a la canadenca! Tant bé ho han fet, i tan fàcil era fa uns 10 o 15 anys ensopegar amb óssos, grans cérvols... que ha fet pujar encara més la popularitat de Banff com a destinació. I ja sabeu, si hi ha gent, els animals en fugen... o pitjor encara, s'hi acostumen. Cada cop hi ha més problemes amb llops o óssos que s'acosten als pobles o campaments cercant menjar (i els han hagut d'acabar matant). I cada cop costa més d'anar per la carretera i ensopegar amb un ós o cérvol que tranquil·lament pastura. Per cert, que quan n'hi ha un a prop de la carretera, es creen uns embussos de circulació importants! El consell de les autoritats del parc és que no us atureu si veieu un ós o qualsevol altre animal. Però es clar, si heu viatjat fins aquell llunyà racó de món per poder-lo veure...

Finalment, si voleu veure més imatges del parc, podeu visitar aquesta galeria en aquesta mateixa web. Per altra banda, també us puc recomanar el web de Lo Parte per més informació sobre el parc nacional de Banff (en tres entrades, aquesta primera , aquesta segona i aquesta tercera). I que no me n'oblidi: si voleu viatjar al parc nacional de Banff, feu un cop d'ull a la web d'Agama, on hi tinc els viatges que organitzo a l'Oest del Canadà (o exemples dels que he organitzat).