Ice Explorer i Skywalk

L’Ice Explorer és el nom de l’excursió que permet anar fins a la glacera Atabasca, que té el seu origen en el Camp de Gel de Columbia (Columbia Icefield, en anglès).

Per fer aquesta excursió, cal anar per la Parks Highway (la carretera que uneix Jasper i Lake Louise) fins a l’anomenat Icefields Parkway. És un gran edifici (que inclou fins i tot un hotel) i un aparcament encara més gran. Aparqueu i hi entreu. Alerta, si no és molt d’hora pel matí, allò estarà ple a vessar. Si no teniu bitllet reservat, l’haureu de comprar. I si feu el viatge amb nosaltres, ja el tindreu reservat.

:-P

Una mica abans de l’hora per la qual teniu la sortida, comenceu a fer cua i no tardareu a pujar a l’autobús. Us durà fins a una estació de transbordament, a mig camí fins la glacera. Allà baixereu de l’autobús per pujar en un altre de molt més elevat, amb unes rodes de tractor que els permeten (a més de les seves marxes reductores) anar per sobre del gel. A partir d’ara l’anomenarem el tractorgel. Un cop dalt del tractorgel, entrareu dins de la llengua glacial, fins arribar a un indret acondicionat, on podreu baixar i caminar sobre el gel. Al cap de 15 o 20 minuts, haureu de tornar cap al tractorgel. Cal dir (avisar?), que durant tot els trajectes, els xofers no paren de parlar i explicar de tot. Fins i tot fan el que ells entenen per acudits.

Sabreu quants canadencs i americans hi ha en el vostre tractorgel per la reacció als seus acudits. Al cap d’uns 80 minuts (la meva experiència és que les variacions són de menys d’un minut, la puntualitat canadenca és similar a la suïssa), us hauran tornat al Icefields Parkway. Però alerta, no cal baixar de l’autobús (el tractorgel l’haureu deixat enrera fa una estona), perquè us duran per carretera cap a l’Skywalk (que tradueixo com a ”Passejada pel cel”). No tardareu ni 10 minuts en arribar-hi. L’Skywalk és un mirador penjant sobre la vall del riu Sunwapta., amb un terra de vidre. Si teniu vertigen com jo, no us agradarà gens. Però si el vertigen no és el vostre problema, endavant, m’han dit que les vistes són precioses.

Podreu tornar quan hagueu fet tantes fotos com volgueu. Hi ha autobusos que surten cada pocs minuts per retornar-vos cap a l’Icefield Parkway. Allà torneu a cercar el vostre cotxe en l’immens aparcament, i reinicieu la ruta cap al nord o el sud, segons quina sigui la vostra destinació per aquesta jornada.

Uns comentaris finals. Aquesta visita és, des del meu punt de vista, una turistada que s’ha de fer. La recomano. Ara bé, no té res a veure fer-la de bon matí o al migdia. I no em refereixo a la llum del dia o altres divagacions naturalistes. Pel matí, a primeríssima hora, hi ha menys gent. Us indicarem com ser-hi sense matinar exageradament.

I no cal insistir: estaré encantat de poder-vos informar sobre aquesta i altres excursions, i la resta detalls dels viatges a l'Oest del Canadà.