Albirament d'óssos a Alaska

L’excursió en avioneta fins a la regió dels parcs nacionals de Katmai  o Lake Clark, per observar els óssos bruns (ursus arctos) és un dels punts forts de tot viatge a Alaska. Es fa des de Homer, a la península de Kenai, degut a la seva proximitat a aquests indrets.

L’hora de sortida de l’excursió varia molt, depenent principalment de dos factors. El primer és la climatologia. El segon són les marees a la zona de Katmai/Lake Clark. Normalment l’hora de sortida no la confirmen fins el dia abans.

L’excursió es pot fer entre els mesos de juny i primers dies de setembre, encara que la data final varia molt segons la climatologia d’aquell estiu.

Cal arribar a Homer el dia abans, per poder confirmar l’hora de l’excursió. El dia de l’excursió, aneu cap al punt de trobada, a tocar de l’aeroport de Homer. Allà us indicaran qui és el vostre pilot i guia (solen volar més d’una avioneta) i coneixereu a la resta del grup (màxim 6 persones). Us repetiran les mesures de seguretat fil per randa (són molt estrictes). Les principals són no dur esprai antióssos, no dur res de menjar que contingui peix o altres productes que atrauen als óssos, no posar-se colònia... i sobretot, fer cas al guia, que té un poder absolut per dirigir al grup cap a un lloc o altre. Cal anar sempre junts, un al costat de l’altre, ja que els óssos són miops i així ens perceben com un únic animal molt gros.

A més de les qüestions de seguretat, cal remarcar que el guia té capacitat per decidir si una persona no pot fer l’excursió, o decidir separar aquella persona del grup. La causa principal és la mobilitat. Aquesta excursió requereix que podeu caminar a pas normal durant un mínim de tres kilòmetres. Aprofito per afegir que aquesta excursió no sol permetre a persones amb un pes de 120 kg o més. Us faran signar un document conforme heu entès les normes de seguretat, que enteneu el perill de l’excursió, i que es deslliuren de la responsabilitat de si us passa alguna cosa degut al vostre incompliment de les normes. Res de sorprenent entre els americans.

Finalment, us donaran unes botes-pantalons (com els dels pescadors) que us heu de posar, un flotador plegat (durant el vol el dueu lligat) i tot els que ells consideren per poder fer l’excursió d’una manera segura.

Us assignaran un lloc a l’avioneta, no es pot discutir ni canviar de lloc amb algú altre. Podeu dur una motxilla amb la càmera i alguna cosa de menjar (galetes, fruita, entrepans) i beure.

El vol d’anada sol ser d’entre una hora i una hora i mitja. Depèn del clima i sobretot, de la distància on es trobin els óssos.

Aterrareu en una platja, i des d’allà caminareu amb el vostre guia, tots junts, fins on ell decideixi, per poder observar els óssos. El mes de juny i juliol, podreu observar els óssos molt actius, ja que han sortit fa poc de l’hibernació, i tenen gana. No hi ha salmó, i aleshores mengen herbes i mol·luscs. És època d’aparellament també, i hi ha opcions de veure mascles barallant-se. Les mares amb cadells, petits encara, són un altre punt d’interès. Normalment els cadells es passen el dia jugant.

A partir de mitjans de juliol (varia molt segons l’any), arriba el salmó. Si enganxes el dia que entra el salmó, és impressionant, però un cop han passat alguns dies, s’atipen i tot sovint estan menys actius. Depèn molt també del moment del dia, lligat a les marees. Si la marea puja, entra més salmó, i els óssos s’activen.

Com que la majoria els vol veure anant darrera els salmons, a més entrat sigui l’agost, millor, per poder garantir que hi haurà salmó.

Al cap de tres hores a terra, haureu tornat cap a l’avioneta, i us enlairareu per fer el vol cap a Homer. Sobretot a causa del clima, les cancel·lacions de les sortides són aproximadament d’un 20%. És per això que si disposeu de temps i pressupost, tendeixo a recomanar de fer una nit de més a Homer, per disposar de més opcions per poder fer l’excursió.

Podeu fer un cop d’ull a la pàgina d’Agama sobre viatges a Alaska, per més informació sobre itineraris, estils de viatges, etc... També us aconsello de fer un cop d’ull a la pàgina d’informació general sobre Alaska que he creat.